Placeholder

Muziek tijdens inhuldiging ‘geen voorspelbare keuze’

Het Nederlands Blazers Ensemble, het Nederlands Kamerkoor en het strijkersorkest Amsterdam Sinfonietta zullen muzikale invulling geven aan de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Ook het Nieuw Amsterdams Kinderkoor verzorgt een optreden tijdens de plechtigheid.

Dit maakte het Nederlands Blazers Ensemble donderdag bekend. Er vindt nog overleg plaats over de precieze stukken en liederen die te horen zijn. Voor het officiële begin van de inhuldigingsceremonie om 13.30 uur zal er al muziek worden gespeeld, als veel gasten De Nieuwe Kerk binnenkomen. De koning betreedt de kerk om 14.00 uur. Zakelijk leider Niek Wijns van het Nederlands Blazers Ensemble noemt het een verrassend dat voor drie ensembles en een kinderkoor is gekozen. ”Het is geen voorspelbare keuze. Het is geen groot orkest, zoals gebruikelijk.” Het geeft volgens hem aan dat het nieuwe koningspaar op een andere manier naar muziek kijkt.

De blazers zijn overigens geen onbekenden voor het Koninklijk Huis. Het ensemble is al drie keer meegeweest op een staatsbezoek, naar Thailand, India en Turkije.