×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Musical over Deense koningin Ingrid

  Musical over Deense koningin Ingrid

  Zoals in Nederland koningin Emma aan het einde van de negentiende eeuw de monarchie nieuw leven inblies, zo deed koningin Ingrid dat na de Tweede Wereldoorlog in Denemarken. De rol van Ingrid bij de modernisering van het Deense koningshuis is nu onderwerp van een musical die deze zomer wordt opgevoerd in een openluchttheater in Vedbygaard.


  Koningin Ingrid, geboren als prinses van Zweden, pakte haar taak voortvarend op toen in 1947 haar bejaarde schoonvader koning Christian X overleed. Haar man koning Frederik IX had niet echt zin om de troon over te nemen terwijl zijn moeder koningin Alexandrine niet graag haar positie opgaf ten gunste van Ingrid.

  Problemen waren er ook met Frederiks jongere broer Knud, die kroonprins werd. Frederik en Ingrid hadden namelijk alleen 3 dochters en volgens de toenmalige troonopvolgingsregels gingen mannen voor. Knud werd overigens wel gepasseerd na een referendum in 1953 waarin de Denen instemden met het feit dat de dochters van Frederik voorrang kregen.

  De musical speelt zich ook af in de cruciale jaren 1947-1953. De uitvoering wordt gedaan door 40 amateuracteurs en -zangers die enkele maanden zijn begeleid door professionals.

  Koningin Ingrid (1910-2000) is de moeder van de huidige koningin Margrethe. Haar man koning Frederik overleed in 1972, waarna Margrethe dankzij de wetswijziging van 1953 op de troon kon komen.

  9 augustus 2013 - 17:39