Placeholder

Musical over Deense koningin Ingrid

Zoals in Nederland koningin Emma aan het einde van de negentiende eeuw de monarchie nieuw leven inblies, zo deed koningin Ingrid dat na de Tweede Wereldoorlog in Denemarken. De rol van Ingrid bij de modernisering van het Deense koningshuis is nu onderwerp van een musical die deze zomer wordt opgevoerd in een openluchttheater in Vedbygaard.

Koningin Ingrid, geboren als prinses van Zweden, pakte haar taak voortvarend op toen in 1947 haar bejaarde schoonvader koning Christian X overleed. Haar man koning Frederik IX had niet echt zin om de troon over te nemen terwijl zijn moeder koningin Alexandrine niet graag haar positie opgaf ten gunste van Ingrid.

Problemen waren er ook met Frederiks jongere broer Knud, die kroonprins werd. Frederik en Ingrid hadden namelijk alleen 3 dochters en volgens de toenmalige troonopvolgingsregels gingen mannen voor. Knud werd overigens wel gepasseerd na een referendum in 1953 waarin de Denen instemden met het feit dat de dochters van Frederik voorrang kregen.

De musical speelt zich ook af in de cruciale jaren 1947-1953. De uitvoering wordt gedaan door 40 amateuracteurs en -zangers die enkele maanden zijn begeleid door professionals.

Koningin Ingrid (1910-2000) is de moeder van de huidige koningin Margrethe. Haar man koning Frederik overleed in 1972, waarna Margrethe dankzij de wetswijziging van 1953 op de troon kon komen.