Minister onthult: diner met koningspaar en Ban Ki-moon

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, krijgt dinsdag 27 augustus een diner aangeboden door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Dat heeft minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel bekendgemaakt bij de publicatie van haar agenda voor komende week. Ploumen is namelijk ook uitgenodigd.

Ban Ki-moon is een goede bekende van het koningspaar. Willem-Alexander was tot de troonsbestijging namens de secretaris-generaal actief als voorzitter van diens adviesraad voor water en sanitatie, een woord dat de koning zelf in de Nederlandse taal introduceerde. De taak van Willem-Alexander is inmiddels overgenomen door prins Hassan van Jordanië.

Koningin Máxima is nog steeds actief voor de VN, als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal op het gebied van inclusieve financiering voor ontwikkeling. In die hoedanigheid brengt ze jaarlijks in New York verslag uit aan de uit Korea afkomstige Ban Ki-moon.

De secretaris-generaal komt naar Nederland voor de viering van het honderdjarig bestaan van het Vredespaleis. Dat wordt volgende week woensdag gevierd, onder andere in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.