×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Meer vertrouwen voor koning Filip

  Nieuwe koning stijlvoller, socialer en meer flair

  Meer vertrouwen voor koning Filip

  Zes op de tien Vlamingen heeft vertrouwen in Filip als koning. Dat blijkt uit een onderzoek dat VTM Nieuws zondag naar buiten bracht. Onderzoeksbureau iVox ondervroeg voor de commerciële zender VTM 918 Vlamingen. Na de eerste week vinden de Vlamingen hun koning stijlvoller en socialer en zou hij meer flair hebben.


  Een week na de troonswisseling is het aantal Vlamingen dat vertrouwen heeft in de nieuwe koning gestegen van 49 naar 59,3 procent. De grote meerderheid vond zijn nieuwe toespraak op de nationale feestdag goed (69,9 procent). Een nog grotere meerderheid (82,3 procent) vindt dat hij de hele dag een goede beurt heeft gemaakt.

  Dat de Belgische koning een goede start heeft gemaakt wil nog niet zeggen dat de Vlamingen van mening zijn veranderd over de rol van het koningschap in België. De meesten zien voor Filip een ceremoniële rol weggelegd zonder enige vorm van macht (63,4 procent). En dat was ook al zo voor de troonswisseling op 21 juli (63,9 procent).

  Omhelzing

  De troonswisseling en de nationale feestdag vielen in de smaak bij de Vlamingen. Een kwart van de ondervraagden vond echter dat het spectaculairder mocht. De favoriete momenten van de Vlamingen waren de eedaflegging in het parlement (14,5 procent), en de toespraak van de nieuwe koning ’s avonds op het balkon (14,4 procent). Voor 11,6 procent was de omhelzing tussen vader en zoon het mooiste moment van de dag.

  Driekwart van de Vlamingen meent dat koning Albert de afgelopen twintig jaar een goede koning is geweest. Wel vindt 62,3 procent dat het tijd was voor opvolging en dat hij niet langer had moeten aanblijven. De hele affaire rond Delphine Boël, de buitenechtelijke dochter die hij nooit erkend heeft, is volgens 53,1 procent van de ondervraagde Vlamingen een grote smet op zijn blazoen.

  29 juli 2013 - 08:15