Placeholder

Meer vertrouwen voor koning Filip

Zes op de tien Vlamingen heeft vertrouwen in Filip als koning. Dat blijkt uit een onderzoek dat VTM Nieuws zondag naar buiten bracht. Onderzoeksbureau iVox ondervroeg voor de commerciële zender VTM 918 Vlamingen. Na de eerste week vinden de Vlamingen hun koning stijlvoller en socialer en zou hij meer flair hebben.

Een week na de troonswisseling is het aantal Vlamingen dat vertrouwen heeft in de nieuwe koning gestegen van 49 naar 59,3 procent. De grote meerderheid vond zijn nieuwe toespraak op de nationale feestdag goed (69,9 procent). Een nog grotere meerderheid (82,3 procent) vindt dat hij de hele dag een goede beurt heeft gemaakt.

Dat de Belgische koning een goede start heeft gemaakt wil nog niet zeggen dat de Vlamingen van mening zijn veranderd over de rol van het koningschap in België. De meesten zien voor Filip een ceremoniële rol weggelegd zonder enige vorm van macht (63,4 procent). En dat was ook al zo voor de troonswisseling op 21 juli (63,9 procent).

Omhelzing

De troonswisseling en de nationale feestdag vielen in de smaak bij de Vlamingen. Een kwart van de ondervraagden vond echter dat het spectaculairder mocht. De favoriete momenten van de Vlamingen waren de eedaflegging in het parlement (14,5 procent), en de toespraak van de nieuwe koning ’s avonds op het balkon (14,4 procent). Voor 11,6 procent was de omhelzing tussen vader en zoon het mooiste moment van de dag.

Driekwart van de Vlamingen meent dat koning Albert de afgelopen twintig jaar een goede koning is geweest. Wel vindt 62,3 procent dat het tijd was voor opvolging en dat hij niet langer had moeten aanblijven. De hele affaire rond Delphine Boël, de buitenechtelijke dochter die hij nooit erkend heeft, is volgens 53,1 procent van de ondervraagde Vlamingen een grote smet op zijn blazoen.