Placeholder

Meer steun voor koning Charles

Het aantal Britten dat vindt dat koningin Elizabeth met pensioen mag gaan is het afgelopen jaar met 10 procent toegenomen, van 23 naar 33 procent. Dat blijkt uit een enquête van YouGov. Tegelijkertijd is ook de steun voor Charles als toekomstig koning toegenomen. Vorig jaar was 37% daar voorstander van, nu is dat de helft van de ondervraagden. De troonsopvolging is de afgelopen maanden een actueel onderwerp in Groot-Brittannië, mede door het voorbeeld van koningin Beatrix en paus Benedictus XVI en berichten dat de 87-jarige koningin Elizabeth haar werkzaamheden wil beperken vanwege haar leeftijd. Zo gaat ze dit najaar niet naar Sri Lanka om de Gemenebesttop bij te wonen. De lange reis is teveel gevraagd.
Een jaar geleden vond 37% het een goed idee dat Charles koning zou worden, inmiddels is dat percentage gestegen tot 50% terwijl 23% er niets van moet weten. Aftreden van Elizabeth is bij de bevolking ook beter bespreekbaar geworden, maar niemand die verwacht dat de vorstin dat daadwerkelijk overweegt.
In de Britse geschiedenis heeft geen troonopvolger zo lang in de wachtkamer gezeten als Charles (64) en wanneer hij zijn moeder na 19 september van dit jaar zou opvolgen is hij meteen ook de oudste troonopvolger die ooit op de troon is gekomen. Elizabeth heeft sinds 2007 het record in handen van de oudste Britse monarch en moet nog iets meer dan 2 jaar aanblijven om het regeringsrecord van koningin Victoria (63 jaar, 216 dagen) te breken. Elizabeth kan dat doen op 10 september 2015.