Máxima was vorige week in Afrika

Prinses Máxima was vorige week in Rwanda, Kenia en Tanzania in haar functie als speciaal pleitbezorger van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, om de financiële sector aldaar aan te sporen zich toegankelijker te maken voor mensen met lage inkomens. 

Prinses Máxima was vorige week in Rwanda, Kenia en Tanzania in haar functie als speciaal pleitbezorger van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, om de financiële sector aldaar aan te sporen zich toegankelijker te maken voor mensen met lage inkomens. 

Naast prinses Máxima was ook de Spaanse koningin Sofia naar Afrika gekomen om te praten over het microkrediet. 
Voor Máxima bracht de reis vele herinneringen naar boven. Het werd een reis door het continent geliefd door haar schoonvader, wijlen prins Claus. Vooral haar Tanzania, waar prins Claus lange tijd woonde, maakte haar emotioneel: ‘Ik kan niet stoppen met denken over de verhalen van mijn schoonvader’, aldus prinses Máxima in het televisieprogramma NOVA. 

In Kigali, Rwanda, sprak prinses Máxima met de Rwandese minister van Financiën, de heer J. Rwangombwa en de gouverneur van de Centrale Bank, de heer F. Kanimba. Ook nam de prinses deel aan een bijeenkomst met microfinancieringsorganisaties over onder meer consumentenbescherming. Tevens bezocht Máxima diverse bankfilialen in arme wijken of rurale gebieden en bezocht ze onder andere een biogasproject in het noorden van Rwanda dat deels wordt gefinancierd door microkrediet.

Kijk hier voor een foto, gemaakt tijdens de toespraak van Máxima in Nairobi.

Prinses Máxima was in Nairobi, Kenia, voor een conferentie over microfinanciering in Afrika en het Midden-Oosten. De Prinses hield een toespraak over het belang van toegang tot financiële diensten van zowel individuen als het MKB, in combinatie met programma’s op het gebied van onder andere onderwijs, energie, voedselvoorziening en gezondheidszorg.

Donderdag 8 april heeft prinses Máxima in Dar es Salaam, Tanzania, het startschot verricht voor een ziektekostenverzekering voor ondernemers met een microkrediet. Máxima overhandigde tijdens de officiële lancering de eerste verzekeringspassen aan een drietal ondernemers. Hiermee krijgen ondernemers met een microkrediet toegang tot financiële diensten, kunnen zij zich indekken tegen onvoorziene uitgaven bij ziekten en zijn werkende mensen en hun families verzekerd van goede zorg en een snel herstel. Deze ziektekostenverzekering van het Nederlandse PharmAccess is mogelijk door een subsidie van 100 miljoen euro van het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking voor een periode van vijf jaar. Het ‘Health Insurance Fund’ is in 2007 gestart in Nigeria.

Máxima had in Dar es Salaam tevens ontmoetingen met de Tanzaniaanse minister van Financiën en Economische Zaken, de heer M. Mkulo, en de gouverneur van de Centrale Bank, de heer B. Ndulu. De prinses bezocht een kliniek die met behulp van een krediet van het ‘Medical Credit Fund’ van PharmAccess de zorg voor arme mensen kan verbeteren en bezocht een politiekliniek, waar zij geïnformeerd werd over de aanpak van de politie tegen de verspreiding van HIV/Aids onder politieagenten. Tot slot was ze aanwezig bij de opening van een filiaal van de NMB (National Microfinance Bank) en bezocht de Prinses projecten van de NMB in de omgeving van Arusha in het noorden van Tanzania.

Bron: RVD