Máxima’s vader niet vervolgd

Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima, wordt niet vervolgd. Dat zei een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zondag tegen het ANP. Er is geen verdenking of aanwijzing voor de persoonlijke betrokkenheid van Zorreguieta bij de verdwijningen in Argentinië. Hij heeft ook geen leiding gegeven aan mensen van het toenmalige Argentijnse bewind, die de slachtoffers hebben laten verdwijnen. Bovendien kan niet worden geconcludeerd dat Zorreguieta heeft geweigerd om informatie te geven over de verdwijningen.

Nabestaanden deden in september vorig jaar aangifte tegen de vader van Máxima, vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de verdwijning van duizenden personen in de periode 1976-1981 tijdens het bewind van de Argentijnse president Videla. Zorreguieta was onderminister van Landbouw tijdens het militaire regime.

Vanwege zijn familie – dochter Máxima en zijn kleinkinderen – is Zorreguieta regelmatig in Nederland. Toemalig premier Kok zorgde ervoor dat hij in 2002 niet op het huwelijk van zijn dochter verscheen. Afgelopen herfst wilden PvdA, SP en GroenLinks zien te bewerkstelligen dat Zorreguieta ook niet bij een aanstaande inhuldiging van zijn schoonzoon als Koning der Nederlanden mag zijn. Premier Rutte vond dat niet het juiste moment voor een debat daarover. Hij gaat ervan uit dat de dienstdoend premier op dat moment zorgvuldig zal gaan handelen.