Placeholder

Máxima’s hakken zorgen voor verbazing

De hoge hakken van koningin Máxima wekten dinsdag enige verbazing langs de route die het koningspaar aflegde tijdens de zonovergoten provinciebezoeken aan Groningen en Drenthe. De meeste mensen die 8 uur lopen over een ongelijk oppervlakte - gras, modder, kinderkopjes, straatstenen, asfalt - voor de boeg hebben, kiezen voor gemakkelijke wandelschoenen. Máxima niet.

Haar presentatie – een prachtig ensemble van Jan Taminiau dat eerder in Dresden werd gedragen tijdens het staatsbezoek aan Duitsland – vereist chique stappers, met hoge hak en de koningin kan er duidelijk goed mee uit de voeten. Van even voor 9 uur tot ver na 17 uur liep ze ermee door Groningen, Leek, Dwingeloo, Beilen en Assen. ‘Knap hoor’, was een meer dan eens gehoorde bewonderende opmerking langs het koninklijk traject.

“Ze hebben voor iedereen aandacht, ze nemen echt de tijd”, was een tweede lofprijzing die in Groningen en Drenthe werd geuit. Willem-Alexander en Máxima, die hun bezoek in Groningen eerder begonnen dan gepland, hadden er duidelijk zin in. Ook voor de fotografen die in hoog tempo van persvak naar persvak werden gesleurd, wilden ze regelmatig apart poseren, waarbij de begeleidende burgemeester van de media menigmaal het dringende advies kreeg uit beeld te stappen.

De provinciebezoeken zijn bedoeld om de bevolking de kans geven het nieuwe koningspaar te zien. Wat dat betreft zijn de eerste bezoeken geslaagd. Niet alleen namen Willem-Alexander en Máxima de tijd, ook kon het publiek op veel plaatsen dichtbij komen. Beveiliging was er volop, maar de sfeer was ongedwongen en gemoedelijk, zoals dat op de dag van Willem-Alexanders inhuldiging in Amsterdam eigenlijk ook het geval was.