Máxima reikt Appeltjes van Oranje uit

Koningin Máxima heeft donderdagochtend in paleis Noordeinde de drie jaarlijkse Appeltjes van Oranje uitgereikt. Thema was dit jaar 'Samen zelf doen', als beloning voor gemeenschappelijke voorzieningen die geheel worden gerund door vrijwilligers.

Prinses Máxima vond het na het drama op Koninginnedag lastig de jaarlijkse prijzen van het Oranje Fonds uit te reiken. ‘De laatste twaalf dagen was het moeilijk te denken aan een feestelijk moment’, zei ze in Den Haag. Ze kon zich enthousiast maken voor de ceremonie ‘als je bedenkt wat de projecten van het Oranje Fonds voor anderen kunnen betekenen’, aldus de prinses in haar eerste toespraak na de aanslag in Apeldoorn.

Het Appeltje van Oranje is een jaarlijkse prijs voor bijzondere, innovatieve of succesvolle projecten op sociaal gebied. Het Oranje Fonds waardeert hiermee in de eerste plaats het werk en de inzet van de winnende organisaties. Daarnaast is het bedoeld om anderen te inspireren soortgelijke initiatieven op te zetten. De prijs, een beeld van een appeltje van oranje, is ontworpen en gemaakt door Hare Majesteit de Koningin. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 15.000 euro.

De winnaars:

‘Ruilwinkel’ van Stichting Maatschappelijk werk & Welzijn Oosterschelde regio, Goes
In de ‘Ruilwinkel’ kunnen mensen hun diensten en oude spullen aanbieden. Zij krijgen punten op hun ruilrekening bijgeschreven als iemand hun product of dienst gebruikt. Met deze punten kan men weer andere producten of diensten verkrijgen. Bij de ruilwinkel komt iedereen, ook om alleen koffie te drinken en mensen te ontmoeten. Inmiddels hebben al ruim 2300 mensen zich ingeschreven bij de winkel en komen er dagelijks zo’n 40 bezoekers.

‘Levensboeken’ van Stichting HOF Promotie Haags Vrijwilligerswerk, Den Haag
In dertig verzorgingsinstellingen en ook bij mensen thuis via thuiszorg- en welzijnsorganisaties zijn 130 vrijwilligers actief in het project ‘Levensboeken’. Zij tekenen de levensverhalen op van bewoners van gemiddeld 75 jaar en ouder. De levensboeken worden steeds meer gebruikt om verbindingen te leggen tussen verschillende culturen en tussen ouderen en scholieren. Ouderen vertellen bijvoorbeeld in de klas over hun leven of over de oorlog. Zo ontstaat er meer begrip voor elkaar en worden ouderen bij de maatschappij betrokken.

Stichting Project, Bonaire
Bij Stichting Project worden jongeren met gedragsproblemen uit de schoolsituatie gehaald. Zij volgen intensief groepsgerichte trainingen die aansluiten op hun belevingswereld. Het doel is gedragsverandering te bewerkstelligen en te verankeren. Na iedere fase wordt per jongere bekeken of ze teruggaan naar hun school of een vervolgtraject bij Stichting Project volgen. Deelname aan dit project helpt voorkomen dat jongeren in aanraking komen met Justitie op de Antillen of in Nederland. Stichting Project wordt breed gedragen op Bonaire. Men ziet dat het werkt en is bereid om diensten en goederen te doneren.

Bron: RVD Foto: PPE AGENCY