Máxima in Parijs

Prinses Máxima was vanochtend in Parijs bij de jaarlijkse vergadering van Principles for Responsible Investment (PRI), een organisatie van de Verenigde Naties. Prinses Máxima hield de openingstoespraak op deze bijeenkomst en sprak over het belang van consumentenbescherming en passende, eerlijke, transparante en verantwoordelijke financiële dienstverlening aan lage inkomensgroepen. Prinses Máxima riep in haar toespraak investeerders in microfinanciering op om de zogenoemde investeerdersprincipes te tekenen.

Tijdens een mede door prinses Máxima geïnitieerde bijeenkomst in januari 2011 in Den Haag ondertekende een eerste groep internationale investeerders de investeerdersprincipes: the Principles for Investors in Inclusive Finance. Met het tekenen van deze principes committeren investeerders zich aan eerlijke, transparante en verantwoordelijke financiële dienstverlening. Inclusive Finance staat voor toegang tot financiële diensten, tegen een redelijke prijs en op duurzame wijze. Wereldwijd kunnen 2,7 miljard mensen en 300 miljoen bedrijven geen gebruik maken van financiële diensten als leningen, spaar- of bankrekeningen en verzekeringen.

Prinses Máxima is in september 2009 benoemd als speciale pleitbezorger van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. Prinses Máxima adviseert in deze functie Ban Ki-moon over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Sinds juni 2011 is prinses Máxima erevoorzitter van het G20 ‘Global Partnership for Financial Inclusion’ (GPFI).