Máxima geeft het startsein

Vanochtend heeft prinses Máxima in Amsterdam een werkbezoek aan het hardloopinitiatief voor vrouwen, Be Interactive, gebracht. Deze stichting helpt geïsoleerde - en veelal gesluierde - vrouwen door middel van sport mee te laten doen met de samenleving. De vrouwen trainen voor deelname aan een hardloopevenement. Maar hardlopen is niet het doel, daarom is er ook een wandelgroep. 'Met gewoon lopen kom je ook in contact,' vertelt een van de deelneemsters aan de prinses. In een gemoedelijk kringgesprek - met veel gelach en veel ringtones tussendoor - vertellen de groepsleiders over de groepen die zij leiden en hoe de groepen tot stand zijn gekomen. Sommige groepen gaan inmiddels van moeder op dochter. En de mannen? Die zijn af en toe best jaloers en reageren soms afkeurend over de hardloopplannen van hun vrouwen. Zelf lopen de mannen soms al achter op de taalvaardigheid van hun vrouwen, iets wat tien jaar geleden bijna ondenkbaar was. Net als gesluierde vrouwen die in een groepje door het Amsterdamse bos rennen. 'Dat was wennen. De Nederlandse meisjes in strakke pakjes keken ons wel raar aan. Aapjes kijken,' bekent een groepsleidster. 'Nu kijkt niemand meer raar op.' Iedereen kan dan ook beamen dat zichtbaarheid erg belangrijk is. Na afloop van het gesprek gaat iedereen naar buiten, want de dames van Be Interactive hebben niet voor niets hun hardloopkleding aangetrokken. Nadat Máxima het fluitsignaal heeft gegeven, rennen de dames weg en stapt de prinses de auto in.

Vanochtend heeft prinses Máxima in Amsterdam een werkbezoek aan het hardloopinitiatief voor vrouwen, Be Interactive, gebracht. Deze stichting helpt geïsoleerde – en veelal gesluierde – vrouwen door middel van sport mee te laten doen met de samenleving. De vrouwen trainen voor deelname aan een hardloopevenement. Maar hardlopen is niet het doel, daarom is er ook een wandelgroep. ‘Met gewoon lopen kom je ook in contact,’ vertelt een van de deelneemsters aan de prinses. In een gemoedelijk kringgesprek – met veel gelach en veel ringtones tussendoor – vertellen de groepsleiders over de groepen die zij leiden en hoe de groepen tot stand zijn gekomen. Sommige groepen gaan inmiddels van moeder op dochter. En de mannen? Die zijn af en toe best jaloers en reageren soms afkeurend over de hardloopplannen van hun vrouwen. Zelf lopen de mannen soms al achter op de taalvaardigheid van hun vrouwen, iets wat tien jaar geleden bijna ondenkbaar was. Net als gesluierde vrouwen die in een groepje door het Amsterdamse bos rennen. ‘Dat was wennen. De Nederlandse meisjes in strakke pakjes keken ons wel raar aan. Aapjes kijken,’ bekent een groepsleidster. ‘Nu kijkt niemand meer raar op.’ Iedereen kan dan ook beamen dat zichtbaarheid erg belangrijk is. Na afloop van het gesprek gaat iedereen naar buiten, want de dames van Be Interactive hebben niet voor niets hun hardloopkleding aangetrokken. Nadat Máxima het fluitsignaal heeft gegeven, rennen de dames weg en stapt de prinses de auto in.

Be Interactive ontving in mei 2010 uit handen van prinses Máxima een prijs tijdens de uitreiking van de Appeltjes van Oranje. Deze jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds – waarvan Willem-Alexander en Máxima het beschermpaar vormen – is voor initiatieven die op succesvolle wijze groepen mensen met elkaar verbinden.