Placeholder

Massale belangstelling om Nieuwe Kerk te bekijken

Onder massale belangstelling heeft De Nieuwe Kerk in Amsterdam woensdagmiddag de deuren geopend voor het publiek. Sinds 14 uur kan iedereen, na het kopen van een kaartje van 5 euro, terecht in de kerk om het voor de inhuldiging versierde interieur te bekijken.

De stoelen, de tronen en de bloemdecoraties staan nog net zo opgesteld als op de dag van de troonswisseling. De bezoekers verdringen zich vooral voor de tronen waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima op hebben gezeten. Vier infanteristen bewaken de troonzetels, die uit de nalatenschap komen van koningin Wilhelmina.

De bloemen en tronen worden druk gefotografeerd. Bezoekers vergapen zich aan de pracht en praal, maar een enkeling vindt de houten stoelen voor de gasten nogal eenvoudig. ,,Ik had veel sjiekere stoelen verwacht”, zegt er een.

Dodenherdenking

Buiten de kerk staan lange rijen mensen die naar binnen willen. De rij loopt tot om de hoek van het Koninklijk Paleis op de Dam. Tot 22 uur kunnen mensen terecht in de kerk. Ook donderdag is De Nieuwe Kerk geopend, dan van 10 uur in de ochtend tot 22 uur ’s avonds.

Vanaf vrijdag beginnen de voorbereidingen voor de dodenherdenking op 4 mei, waar de nieuwe koning bij zal zijn. Op 11 mei gaat De Nieuwe Kerk weer open voor een tentoonstelling over alle inhuldigingen.