Martha Louise maakt weer de verkeerde beslissingen’

De Noorse prinses Märtha Louise, bekend van haar Engelenschool (Astarte  Education) en haar openheid over spiritualiteit, doet in Noorwegen opnieuw stof opwaaien. Afgelopen maandag verrichtte ze de opening van een appartementencomplex voor verstandelijke gehandicapten. Initiatiefnemer is Birger Otto Libell, die naast dit project ook nog zetelt in de directie van Astarte Eduction, de Engelenschool van Märtha Louise. Toeval? Per Sandberg, vice-voorzitter van de Vooruitgangspartij, denkt van niet. 'Martha Louise makt weer de verkeerde beslissingen,' zegt de politicus.

Libell is er heel duidelijk over. ‘Ik begrijp dat mensen heftig reageren over dit onderwerp, maar ik vind het overdreven,’ vertelt hij in God kvelt Norge (Goedenavond Noorwegen). ‘Ik vroeg Märtha; hoe doen we dit? We bespraken dit niet bij Astarte, maar privé. Ze adviseerde me om het hof te contacteren, want zij bepalen de officiële verplichtingen. Ik heb daarom contact gehad met haar secretaresse Hege Hognestad en kreeg een positieve reactie.’ Vandaar dat het ook niet Märtha Louise Behn was, die het gebouw opende, maar prinses Märtha Louise, compleet met hofauto’s en politie-escorte.

Mede door haar commerciële activiteiten heeft haar vader – koning Harald – haar status als Koninklijke Hoogheid afgenomen, waardoor ze nu Hare Hoogheid prinses Märtha Louise moet worden genoemd.