Placeholder

Marokko ontvangt Spaanse koning tijdens Ramadan

De Spaanse koning Juan Carlos heeft op de tweede dag van zijn bezoek aan Marokko een krans gelegd in het mausoleum van Mohammed V, de grootvader van zijn gastheer koning Mohammed VI.

Het is voor het eerst dat de Marokkaanse koning een buitenlands staatshoofd heeft uitgenodigd om tijdens de vastenmaand Ramadan op officieel bezoek te komen. Juan Carlos, die na zijn recente heup- en rugoperaties loopt met krukken, had zijn visite eerder moeten uitstellen vanwege gezondheidsproblemen.

De Spaanse koning noemde Marokko een ‘waardevol voorbeeld van openheid en stabiliteit’, wat hij toeschreef aan de hervormingen die in gang zijn gezet door koning Mohammed VI. Juan Carlos zei dit in zijn openingstoespraak bij een bijeenkomst van Spaanse en Marokkaanse bedrijven in Rabat. Volgens de vorst kunnen beide landen van elkaar profiteren.

Mensenrechtenorganisaties hebben Juan Carlos voorafgaand aan zijn vierdaags verblijf in Marokko gevraagd ook aandacht te schenken aan de situatie in de Westelijke Sahara, een voormalige Spaanse kolonie die na het vertrek van de Spanjaarden door Marokko is bezet en geannexeerd.