Placeholder

Marokkaanse koning trekt gratie in

Koning van Marokko, Mohamed VI, heeft de gratie aan een Spaanse kinderverkrachter weer ingetrokken. Dat melden Spaanse en Franse media zondag.

De koning had geen idee van de misdaden van de Spaanse pedofiel die hij afgelopen week gratie verleende. Zaterdag liet het koninklijk paleis weten dat er een grondig onderzoek zou komen naar de vrijlating van Daniel Galván Viña (63), die anderhalf jaar geleden werd veroordeeld tot 30 jaar cel voor het verkrachten van elf minderjarigen.

De Spanjaard kreeg dinsdag samen met 47 landgenoten gratie van de koning. Mohamed VI besloot daartoe op verzoek van zijn Spaanse ambtgenoot Juan Carlos, die vorige maand op bezoek was in Marokko. De vrijlating leidde tot felle protesten in meerdere Marokkaanse steden.

De kinderverkrachter zou donderdag in Spanje zijn aangekomen, maar zijn huidige verblijfplaats is onbekend. Het Marokkaanse ministerie van Justitie zal met Spanje overleggen over welke volgende stappen er nu moeten worden genomen. Mogelijk dringt Marokko bij Spanje aan op arrestatie en uitzitting van de rest van de straf in Spanje.