Placeholder

Makkumer provincievaas voor prinses Beatrix

Prinses Beatrix heeft in Wassenaar een ontmoeting en lunch gehad met bijna alle commissarissen van de koningin met wie ze tijdens haar tijd als vorstin te maken heeft gehad. In kasteel De Wittenburg verzamelden zich 36 (oud-)commissarissen samen met Beatrix.
De prinses kreeg van de huidige 12 commissarissen van de koning een vaas met alle provinciewapens. De vaas is gemaakt door Koninklijke Tichelaar Makkum. Dit oudste familiebedrijf van Nederland is gespecialiseerd in handgeschilderd aardewerk.
De bijeenkomst was een initiatief van commissaris Jan Franssen van Zuid-Holland, tevens voorzitter van de kring van commissarissen. Hij had het idee voorgelegd aan de prinses en nodigde al zijn collega’s en hun nog in leven zijnde voorgangers uit. Drie van de 39 genodigden konden niet aanwezig zijn.
De oudste van het gezelschap was de 89-jarige Ad Oele, voormalig commissaris van de koningin in Drenthe. De jongste aan tafel was commissaris Han Polman, de opvolger van Karla Peijs in Zeeland. Volgens ingewijden was de sfeer informeel. ”Voor en na de lunch hadden ze genoeg gelegenheid om met elkaar te spreken. Ze kennen elkaar na al die jaren uiteraard erg goed.”