Majesteit’ in oktober in de bioscoop

Majesteit is een onthullende film over 30 jaar Koningin Beatrix. Het is de eerste film die draait om Beatrix zelf, losjes gebaseerd op feiten. Volgens regisseur Pieter de Baan geeft het ons 'een speculatief kijkje achter de schermen van het Nederlands koningshuis in een tijd dat de Oranjes gedwongen worden zich van een menselijke kant te laten zien.'

De film speelt zich af net na het overlijden van Claus, Beatrix moet een troonrede voorlezen waar verschillende punten in staan waar ze het totaal niet mee eens is. Een uur voordat de troonrede begint komt Premier Balkenende naar haar toe, hij eist dat er stukken worden aangepast. Dat is voor haar het begin van een emotionele reis die laat zien welke onmogelijke eisen de monarchie stelt aan de mens. Beatrix blikt terug en denkt aan haar verblijf in Canada tijdens de oorlog en de Hofmans-affaire. Is het verstandig dat ze afstand doet van de troon, met wie kan ze daar over praten, wie is te vertrouwen?

De film is gemaakt door Peter de Baan en Ger Beukenkamp, die eerder al prijzen wonnen met hun televisieproducties De Troon en De Prins en het Meisje, eveneens over het koningshuis. De hoofdrollen worden vertolkt door Carine Crutzen (koningin Beatrix), Jeroen Willems (prins Claus), Gijs Naber (prins Willem Alexander), Hadewych Minis (prinses Maxima) en Marcel Hensema (Balkenende).

Bekijk hier de allereerste beelden van deze film, die eind oktober in de bioscoop te zien zal zijn.