×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Luxemburgs huwelijk versterkt banden met Oranjes

  Stephanie de Lannoy is verwant aan Anna van Egmont

  Luxemburg verheugt zich op het huwelijk erfgroothertog Guillaume met de Belgische gravin Stephanie de Lannoy, dat op 20 oktober zal plaatsvinden. En ook in België is men erg trots op het feit dat het land voor de tweede keer een toekomstige groothertogin levert. Guillaume's grootmoeder, de in 2005 overleden groothertogin Joséphine-Charlotte werd namelijk geboren als prinses van België. Ze was de oudste zus van de huidige Belgische koning Albert. Maar het huwelijk verstevigt ook de banden met Nederland en het Huis van Oranje in het bijzonder. Stephanie is namelijk verwant aan niemand minder dan Anna van Egmont (1533-1558). Zij werd in 1551 de eerste echtgenote van Willem de Zwijger. Anna was de enige dochter van Maximiliaan van Egmont (1509-1548), graaf van Buren en Leerdam, en Françoise de Lannoy. De laatste speelde een belangrijke rol bij de verbintenis van haar dochter met Willem van Oranje. Bovendien bezorgde ze de Oranjes veel rijkdom. Na de vroegtijdige dood van Anna liet Françoise haar bezittingen na aan de Vader des Vaderlands. Willem van Oranje verkocht deze heerlijkheden vervolgens in 1602 aan een Milanese zakenman. Françoise de Lannoy ligt begraven de Sint Lambertuskerk in Buren. Haar voorouders zijn ook de voorouders van Stephanie. Erfgroothertog heeft diverse verwanten die hem binden aan de Nederlandse koninklijke familie. Zo is hij ondermeer, via zijn Belgische grootmoeder, een afstammeling van koning Willem I.


  6 mei 2012 - 20:53