×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Luxemburg klaar voor huwelijk erfgroothertog

  De straten hangen vol met het rood-wit-blauw, afgewisseld met het huwelijksmonogram met de verstrengelde G en S. De podia voor de fotografen zijn opgebouwd, de straten zijn brandschoon geveegd en graszoden voor de entree van de kathedraal zijn gelegd. Luxemburg is klaar voor twee dagen huwelijk van hun erfgroothertog met de Belgische gravin Stéphanie de Lannoy. Maar op de vooravond van het huwelijk kan het Luxemburgse volk zich er nog niet druk om maken.

  Donderdagavond had de Duitse omroep ZDF zich al volledig op het plein bij het stadhuis geïnstalleerd met meerdere vrachtwagens met apparatuur en grote units, voorzien van een studio met uitzicht op het stadhuis, het Hôtel de Ville. Vrijdag komen daar, vanaf het paleis, alle genodigden voorbij voor het burgerlijk huwelijk dat daar wordt gesloten. Op het plein staat ook het podium al voor het gratis concert dat zaterdagavond wordt gehouden. Het plein – Place Guillaume II, maar Knuedler in de volksmond – is vernoemd naar groothertog Guillaume II, de koning-groothertog die in Nederland beter bekend is als koning Willem II. Hetzelfde standbeeld van de koning staat ook in Den Haag bij de ingang van het Binnenhof. Op een steenworp afstand is men bij de kathedraal druk bezig grasmatten te leggen, als twee groene lopers naast het pad waar de hoge gasten zullen lopen. Militairen zijn al druk in de weer met sabels en oefenen voor het ceremonieel bij de trouwerij. Van de adellijke gasten is nog weinig te merken in het centrum, al is een van de beste hotels van de stad omgebouwd tot een ware vesting. Prinses Lalla Salma, de gemalin van de Marokkaanse koning, heeft er intrek genomen en dat zorgt voor een immense beveilingsoperatie waar ook het hotel niet aan gewend is. Een complete verdieping is speciaal voor haar – en een leger beveiligers – afgesloten. Het hele personeel is erdoor in rep en roer. Van die stress en drukte was bij het Groothertogelijk Paleis, toch het epicentrum deze dagen – niets te merken. Enkel nog een paar brandende lampen duidden rond middernacht nog op leven in het paleis, maar nietsvermoedende voorbijgangers zouden niet kunnen denken dat binnen minder dan 24 uur een klein leger aan gekroonde en ongekroonde hoofden er in gala aan de dis zal verschijnen.

  19 oktober 2012 - 00:43