Luana en Zaria veranderden Friso écht

Prins Friso was altijd volstrekt oprecht. Dat zei dominee Carel ter Linden vrijdag tijdens de uitvaartdienst in de Stulpkerk in Lage Vuursche. ”Zoals een vriend van hem vertelde, dat hij naar Friso ging om raad, toen het ging om een keuze voor een nieuwe baan. ‘Van mijn andere vrienden’, zei deze, ‘weet ik namelijk al wat ze gaan zeggen. Van Friso wist ik het nooit!’”

Friso kon heel direct zijn en een uitgesproken mening hebben, aldus Ter Linden. ”En hoe vertrouwder zijn omgeving – ik denk nu ook aan die mannengemeenschap van het gezin waarin hij opgroeide – hoe meer onomwonden en direct hij zijn kon, wetend dat je elkaar nooit zou laten vallen.”

Vrienden van Friso vertelden Ter Linden dat de komst van twee dochters hem ‘écht’ veranderde. ”Zoals hij van hen kon genieten en van alles met ze doen: spelletjes met Luana, boekjes met haar lezen, technische dingen bouwen met Zaria, vliegtuigen, vulkanen. En met allebei: speurtochten.”

Tijdens de uitvaart werd gezongen door onder anderen Maaike Ouboter. De finaliste van het tv-programma De beste singer-songwriter van Nederland, wier ouders zijn overleden, zong het nummer Dat ik je mis. Theoloog en dichter Huub Oosterhuis, vriend van de koninklijke familie, droeg een gedicht voor.