Leerlingen serveren in Koninklijk Paleis

De kleding extra in de plooi en geen make-up of juwelen, zo werd een aantal leerlingen van de Brugse hotelschool voorgeschreven voor een bijzonder project. Zij mochten dit jaar de nieuwjaarsreceptie verzorgen van de Belgische koninklijke familie. In het paleis in Brussel moesten 700 gasten worden voorzien van hapjes en drankjes.
Delphine Glorieux uit Hollebeke, zesdejaars, was ervan onder de indruk en vond het vreemd om tussen deze mensen te mogen staan en ze van zo dichtbij te zien. ‘Ik verzorgde de hapjes terwijl de jongens de drank serveerden. Die plateaus zijn veel zwaarder om te dragen. Er waren tien soorten hapjes die ik naar de vele genodigden mocht brengen. Ze kregen onder andere gemarineerde zalm, carpaccio van rund en satés van scampi’s. We werden verplicht om witte handschoenen te dragen en dat maakte de bediening een beetje moeilijker’, legt Delphine uit. Bij aankomst in het paleis werd grondig geoefend, zodat alles vlekkeloos zou verlopen.
Quinten was een van de jongens die drankjes mocht serveren. ‘Ik heb aan Prins Laurent een biertje gegeven. Hij was erg vriendelijk. Ook de koning heb ik mogen bedienen, hij koos voor een glaasje water. Maar dat mocht ik zelf niet dragen want we werden verplicht om drie meter van de koning te blijven. Alleen de mensen van het paleis mogen de koning bedienen. Ik heb ook prinses Claire mogen bedienen, maar de mooiste van het Koninklijk Paleis vind ik Prinses Mathilde.’ De student geeft toe van tevoren nog even op internet te hebben gekeken, zodat hij alle royals bij de juiste naam zou kennen.