Placeholder

Kroonprinses Victoria schittert op homogala

De Zweedse kroonprinses Victoria heeft maandagavond laat onverwacht haar opwachting gemaakt op het jaarlijkse gaygala in de hoofdstad Stockholm. De prinses werd door het verzamelde publiek getrakteerd op een staande ovatie van een minuut, een welkom dat haar zichtbaar ontroerde.

”Ik kom alleen maar om een prijs uit te reiken”, zei ze lachend. ”Maar ik ben natuurlijk heel blij en heel geroerd”, hield ze de gasten voor. De prijs voor homo van het jaar ging naar schrijver en komiek Jonas Gardell. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van de prinses.

”Victoria, jij bent onze kroonprinses, maar vanavond ben ik koningin” zei Gardell. Achteraf sprak hij zijn waardering uit voor de medewerking van de prinses aan het gala. ”Het betekent ongelooflijk veel dat de homogemeenschap deze erkenning krijgt en wordt opgenomen. Dit is bij mijn weten nooit eerder gebeurd. Het is historisch dat een koningshuis hierheen komt en het woord homo in de mond neemt”, zei de schrijver.

Tegen de Zweedse tabloid Aftonbladet toonde Victoria zich na afloop van de avond verguld. ”Het was een fantastische avond met positieve energie en veel liefde.”