Kroonprins Frederik spreekt zich uit tegen discriminatie Rusland

De Deense kroonprins Frederik heeft zich in eigen land gemengd in het debat over deelname aan de Olympische winterspelen volgend jaar in het Russische Sotsji. Frederik is namens Denemarken lid van het Internationaal Olympisch Comité.

De kroonprins benadrukte in een e-mail waaruit de krant Politiken citeerde dat van discriminatie van homoseksuelen bij de spelen geen sprake kan zijn. “Als individuele groepen worden gediscrimineerd is dat een schending van het Olympisch Handvest, de Olympische geest en niet in het minst het contract dat elk gastland tekent met het IOC. Dit heeft de voorzitter van het IOC ook duidelijk gemaakt aan de Russische organisatoren”, aldus kroonprins Frederik.
Rusland heeft eerder dit jaar een wet aangenomen die ‘homopropaganda’ verbiedt. De omschrijving van het strafbare is echter vaag zodat elke uiting van homoseksualiteit daaronder kan vallen. “De wet werkt discriminatie en geweld in de hand”, stelde de Deense minister van Buitenlandse Zaken, Villy Søvndal. De Deense regering wil actie voeren om de wet van tafel te krijgen. “We zullen Rusland aan zijn internationale verplichtingen houden”, zei de minister. Internationaal is her en der opgeroepen tot een boycot van de Spelen.