Kroonprins Frederik klaar voor de Deense troon

Kroonprins Frederik is geschikt om koningin Margrethe II op te volgen. Dat vindt 77 procent van de door een Deense krant ondervraagde Denen. Volgens een commentator moet dat cijfer niet worden gezien als een afwijzing van zijn al 41 jaar regerende moeder, maar als bewijs dat zijn voorbereidingen op het ambt worden gewaardeerd.

Desondanks is 51 procent van de 1005 ondervraagden van mening dat koningin Margrethe (73) het voorbeeld moet volgen van koningin Beatrix en koning Albert en de kroon nu moet overdragen aan Frederik. “Dat is het effect van de televisiebeelden uit Nederland en België”, aldus dezelfde koningshuisexpert, Trine Larsen van Billedbladet.

Kroonprins Frederik werd 15 jaar geleden nog ongeschikt geacht, maar na zijn huwelijk met Mary Donaldson en het vaderschap van 4 kinderen is zijn imago enorm verbeterd. Koningin Margrethe heeft echter herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat het koningschap een levenstaak is. “Die vervul je zolang je leeft”, aldus Margrethe. Haar zoon heeft daar ook vrede mee. “Jullie traditie van aftreden hebben wij niet”, zei hij een aantal jaren geleden tegen Nederlandse journalisten.