×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Kranten roemen Friso

  Kranten roemen Friso

  Intelligent, schuw en soms stoïcijns: de Nederlandse ochtendkranten oordelen dinsdag opvallend eendrachtig over de gestorven prins Friso. Verdriet en opluchting strijden in de berichten om voorrang. "Uitzichtloos leven blijft Friso nu bespaard'', kopt het AD.


  “Anderhalf jaar lang leek het onwaarschijnlijk dat prins Friso nog zou ontwaken. Toch kwam zijn overlijden gisteren als een schok”, schrijft de krant. Ook andere media werden compleet overvallen door de dood van de prins. Trouw meldt dat de dood van Friso “binnen de koninklijke familie volkomen onverwacht” kwam.

  Op veel voorpagina’s kijkt een sombere Friso de lezer aan. Toch openen sommige dagbladen met foto’s van een opgewekte prins. Zo toont de Volkskrant een oude foto van een breed grijnzende Friso, die vrolijk poseert voor de camera’s. Ook de Telegraaf opent met grote kleurenfoto van een lachende prins.

  Schijnwerpers

  Alle kranten besteden aandacht aan het feit dat de prins liever uit de buurt bleef van de schijnwerpers. “Hij was liever zakenman dan prins”, concludeert het FD. “Friso hield van het zakenleven. Hij was ondernemer, investeerder en financieel bestuurder”, weet de krant, die ook de “hoge intelligentie” van de prins benadrukt. “Razend intelligent”, luidt ook het oordeel van de Telegraaf.

  Ook de Volkskrant roemt de intelligentie van de overleden prins. “Briljante broer op de achtergrond”, kopt de krant, die een beeld schetst van een geniale maar mediaschuwe prins. “Bij leven was hij nauwelijks gekend – precies zoals hij wilde”, schrijft de Volkskrant, die meldt dat Mabel Wisse Smit en het noodlottige ski-ongeval de prins tegen zijn zin uit de schaduw haalden.

  Grote onbekende

  Toch blijft de prins voor Nederland een grote onbekende, oordeelt de Volkskrant. “Friso’s dood leert ook dat ondanks alle aandacht een man is gestorven die door het publiek bij leven eigenlijk nauwelijks werd gekend.”

  Sommige buitenlandse media verbazen zich over de gelatenheid waarmee op de dood van Friso wordt gereageerd. Volgens een BBC-correspondente was Nederland al voorbereid op de dood van de prins. “Een hoop verdriet, maar minder shock”, analyseert ze.

  De correspondente bezocht de koninklijke paleizen in Den Haag, maar kwam slechts een handjevol mensen tegen. “Dat sluit misschien aan bij het beeld van een land dat al had geaccepteerd dat prins Friso niet zou terugkeren.”

  13 augustus 2013 - 09:00