×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Kostbare, prinselijke tochtstrip

  Opgerold papier blijkt document uit 1771

  In een Amersfoortse woning is een historische ontdekking gedaan. Een van de stukken opgerold stuk papier, jarenlang in gebruik als tochtstrip voor de vloer, blijkt een prinselijk document uit 1771 te zijn. Begin januari kreeg het Archief Eemland een aantal van deze documenten aangeleverd, waaronder een verslag van een moordzaak, een testament en een prinselijke geschenkenlijst. Het document beschrijft de geschenkenlijst voor de doop van prinses Frederike Louise Wilhelmina van Oranje-Nassau, dochter van stadhouder Willem V en Wilhelmina van Pruisen. Het gaat om een lijst van de Zeven Provinciën en de steden en de bedragen die zij jaarlijks wilden geven als doopgeschenk.

  De pillegift (pille betekent petekind) bestond uit een bedrag van 36.000 gulden voor de prinses en ruim 1700 dukaten voor de “Minne, Kamerdienaers, de Waekster en de Tweede Meid”, het personeel dat voor het prinsesje zorgt. Op haar zeventiende heeft ze drie maanden met haar ouders in Amersfoort gewoond, omdat de Oranjes op dat moment niet welkom waren in Den Haag. De stukken zijn vanaf maart te zien in de studiezaal van Archief Eemland.

  29 februari 2012 - 12:31