Koninklijke handenwasser overleden

De Britse koningin Elizabeth moet het voortaan stellen zonder Peter Houison Craufurd als 'Wasser van de Majesteitelijke Handen'. Hij werd 82 jaar. De man had de opdracht altijd een zilveren kan, schaal en dienblad met linnen handdoek gereed te hebben voor haar. Zijn oudste zoon is zijn opvolger, zo stelt de traditie. 

De Britse vorstin maakte in de geschiedenis maar eenmaal gebruik van deze diensten. Niet lang geleden kreeg Houison Craufurd bij navraag bij het paleis te horen dat ze haar handen in het verleden al eens hadden gewassen en ze niet meer van hen verlangt. De volgende keer zal dus plaatsvinden als prins Charles de troon heeft geërfd. In het verre verleden werd jaarlijks door de handenwassers het aanbod gedaan, al werd er ook toen zelden gebruik van gemaakt.

De overleden handenwasser was de 28ste titelhouder in de familie, omdat een van zijn voorouders een aantal moordlustige schurken verjaagd had die het op James V hadden gemunt. In ruil daarvoor gaf de koning Peter’s voorouder een boerderij, op voorwaarde dat zijn familie altijd voor het staatshoofd klaar zou staan met water en handdoek.

De ceremonie, of het wassen, vereist drie mensen, de drie oudste heren in lijn. ‘Ik waste George VI’s handen op Holyrood Palace toen ik acht was’, zei Houison Craufurd in het verleden. Een jaar na Elizabeth’s kroning waste hij voor het eerst en laatst haar handen.