×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De schoonfamilie

  Door Marc van der Linden

  Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koninklijke handenwasser overleden

  De Britse koningin Elizabeth moet het voortaan stellen zonder Peter Houison Craufurd als 'Wasser van de Majesteitelijke Handen'. Hij werd 82 jaar. De man had de opdracht altijd een zilveren kan, schaal en dienblad met linnen handdoek gereed te hebben voor haar. Zijn oudste zoon is zijn opvolger, zo stelt de traditie. 


  De Britse vorstin maakte in de geschiedenis maar eenmaal gebruik van deze diensten. Niet lang geleden kreeg Houison Craufurd bij navraag bij het paleis te horen dat ze haar handen in het verleden al eens hadden gewassen en ze niet meer van hen verlangt. De volgende keer zal dus plaatsvinden als prins Charles de troon heeft geërfd. In het verre verleden werd jaarlijks door de handenwassers het aanbod gedaan, al werd er ook toen zelden gebruik van gemaakt.

  De overleden handenwasser was de 28ste titelhouder in de familie, omdat een van zijn voorouders een aantal moordlustige schurken verjaagd had die het op James V hadden gemunt. In ruil daarvoor gaf de koning Peter’s voorouder een boerderij, op voorwaarde dat zijn familie altijd voor het staatshoofd klaar zou staan met water en handdoek.

  De ceremonie, of het wassen, vereist drie mensen, de drie oudste heren in lijn. ‘Ik waste George VI’s handen op Holyrood Palace toen ik acht was’, zei Houison Craufurd in het verleden. Een jaar na Elizabeth’s kroning waste hij voor het eerst en laatst haar handen.

  24 september 2012 - 13:26