Koninklijke familie herdenkt en viert

Jaarlijks zijn leden van de Nederlandse koninklijke familie aanwezig bij de plechtigheden van 4 en 5 mei, zo gebeurde dat ook dit jaar. Voorafgaand aan de Nationale Herdenking met twee minuten stilte en kransleggingen op de Dam in Amsterdam, werd er een herdenkingsbijeenkomst gehouden in de Nieuwe Kerk. Behalve koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima waren tal van prominenten en politici  aanwezig. Op het militaire ereveld op de Grebbeberg in Rhenen woonden prinses Margriet, prof.mr. Pieter van Vollenhoven en hun zoon prins Pieter-Christiaan de herdenking bij.
De Prins van Oranje was op 5 mei samen met de Duitse bondspresident Gauck aanwezig in Breda, waar hij in de Grote Kerk een emotionele lezing hield. Deze kerk is ook de plek waar de Nassau’s hun laatste rustplaats vonden voordat de grafkelder in Delft werd gebruikt. Bij het Spanjaardsgat ontstak demissionair premier Rutte het vrijheidsvuur en deinde hij samen met de prins al neuriënd mee op het lied ‘Brabant’ van Guus Meeuwis.
’s Avonds was de bondspresident in Amsterdam, waar hij samen met koningin Beatrix het 5 mei-concert op de Amstel bijwoonde.