Placeholder

Koninklijk tintje aan inauguratie paus

De inauguratie van paus Franciscus dinsdag had een koninklijk tintje door de aanwezigheid van verschillende royals. Nederland werd vertegenwoordigd door prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Ook een neef van onze toekomstige koning, prins Carlos, was aanwezig.

Vanuit heel Europa waren er leden van vorstenhuizen naar het Vaticaan afgereisd. Zo stonden de Spaanse troonopvolger Felipe, die als zodanig de titel Prins van Asturië heeft, en zijn vrouw prinses Letizia op het zonnige Sint Pietersplein. De Belgische koning Albert en koningin Paola waren ook in Rome, net als Monaco’s vorst prins Albert en zijn vrouw Charlène. Het groothertogelijk paar Henri en Maria Teresa van Luxemburg werd vergezeld door hun zoon Félix, die toch al in Rome woont. Koningin Elizabeth kon zelf niet komen, maar stuurde haar neef, de hertog van Gloucester en zijn vrouw.

Prinses Máxima ging in een zwarte sluier gekleed. Ondanks haar katholieke opvoeding had Máxima, als echtgenote van een prins uit een Nederlands Hervormd koningshuis niet het zogenaamde ‘privilege du blanc’. Alleen een katholieke vorstin mag tijdens het ritueel witte kleding dragen. De prinses was er niet bij toen de vorige paus, Benedictus XVI, in 2005 aantrad, omdat ze toen hoogzwanger was. Willem-Alexander was toen wel aanwezig.

De paus kreeg dinsdag het pallium (een soort stola) en de pauselijke vissersring, waarna hij officieel aan de slag kon.