×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koninklijk tintje aan inauguratie paus

  Máxima in zwarte sluier, Paola en Maria Teresa in het wit

  Koninklijk tintje aan inauguratie paus

  De inauguratie van paus Franciscus dinsdag had een koninklijk tintje door de aanwezigheid van verschillende royals. Nederland werd vertegenwoordigd door prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Ook een neef van onze toekomstige koning, prins Carlos, was aanwezig.

  Vanuit heel Europa waren er leden van vorstenhuizen naar het Vaticaan afgereisd. Zo stonden de Spaanse troonopvolger Felipe, die als zodanig de titel Prins van Asturië heeft, en zijn vrouw prinses Letizia op het zonnige Sint Pietersplein. De Belgische koning Albert en koningin Paola waren ook in Rome, net als Monaco’s vorst prins Albert en zijn vrouw Charlène. Het groothertogelijk paar Henri en Maria Teresa van Luxemburg werd vergezeld door hun zoon Félix, die toch al in Rome woont. Koningin Elizabeth kon zelf niet komen, maar stuurde haar neef, de hertog van Gloucester en zijn vrouw.

  Prinses Máxima ging in een zwarte sluier gekleed. Ondanks haar katholieke opvoeding had Máxima, als echtgenote van een prins uit een Nederlands Hervormd koningshuis niet het zogenaamde ‘privilege du blanc’. Alleen een katholieke vorstin mag tijdens het ritueel witte kleding dragen. De prinses was er niet bij toen de vorige paus, Benedictus XVI, in 2005 aantrad, omdat ze toen hoogzwanger was. Willem-Alexander was toen wel aanwezig.

  De paus kreeg dinsdag het pallium (een soort stola) en de pauselijke vissersring, waarna hij officieel aan de slag kon.

  19 maart 2013 - 13:12