×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koninklijk strand na 170 jaar openbaar

  Victoria had eigen strand waar ze zomervakantie doorbracht

  Het privéstrand waar de Britse koningin Victoria zonnebaadde in haar zomervakantie wordt na bijna 170 jaar weer openbaar. In het midden van de negentiende eeuw lieten Victoria en haar man prins Albert Osborne House bouwen op het eiland Wight. Vlakbij het huis, in Italiaanse renaissancestijl ontworpen door Albert, kochten ze ook het nabijgelegen strandje, zodat alleen zij ervan gebruik konden maken. Het was een geliefde plek voor de familie. Victoria overleed in 1901 in haar huis op het eiland.

  Met behulp van een badkoets die de zee in reed, zwom Victoria twee maal per dag in de baai van Osborne. Haar eerste ervaring beschreef ze in haar dagboek: ‘Ik vond het heerlijk totdat ik mijn hoofd onder water deed, toen ik dacht dat ik zou worden gesmoord.’ Ook haar negen kinderen leerden er zwemmen en net als alle andere kinderen verzamelden ze er schelpen op het strand. Op het strandje was ook een plek gebouwd waar Victoria het landschap op papier tekende. De badkoets en de plek waar ze tekende, een gedeelte ronde, stenen alkoof, zijn gerestaureerd en voortaan te bezichtigen. Bezoekers krijgen een andere kijk op de ‘grootmoeder van Europa’ of de koningin die tot aan het eind van haar leven in rouw was na de dood van haar man. Ze woonde op Buckingham Palace sinds ze koningin werd, maar Osborne was voor Victoria haar buitenverblijf aan zee. Daarvoor woonde ze op Kensington Palace, dat voor de Britten ook synoniem is voor Victoria. In de nieuwe uitgave van Royalty, vanaf morgen overal te koop, een uitgebreide reportage over Victoria’s paleis.

  17 juli 2012 - 10:39