Placeholder

Koningspaar van Almere naar Lelystad

‘Stad van ruimte, stad van vrijheid, stad van water, wolken en de wind’. Met die woorden uit het Almerelied, gezongen door honderden schoolkinderen en de sopraan met de toepasselijke naam Elise de Koning, hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima woensdagmorgen even voor half tien afscheid genomen van Almere, waar het tijdens bezoek nog net droog bleef.

Almere was de eerste stop op de voorlaatste dag van de reeks kennismakingsbezoeken aan de 12 provincies, waarbij Flevoland en Overijssel aan bod komen. Een heel ander en veel kleiner Almere stond 33 jaar geleden ook op het programma van de provincietoernee die Willem-Alexanders ouders koningin Beatrix en prins Claus maakten.

De polderstad telde toen amper 6600 inwoners tegen meer dan 195.000 nu. ‘Stad voor de pionier. Ze is niet oud, ze is niet chique. Ze heeft haar eigen romantiek’, zongen de kinderen dan ook. De koninklijke familie had er in 2006 al kennis mee gemaakt toen koningin Beatrix in Almere Koninginnedag kwam meevieren. Máxima leerde er toen ‘virtueel’ koekhappen.

Dranghekken

Nu hoefde het nieuwe koningspaar niet veel meer te doen dan kijken, handen schudden en zwaaien naar de honderden schoolkinderen die elkaar bijna platdrukten tegen de dranghekken. Er werd een voorproefje gegeven van de Floriade die in 2022 op het programma staat en werd getoond hoe inwoners ook op hoge leeftijd fit kunnen blijven door thuis via een videoververbinding op de computer een groepsles te volgen.

De volgende stop in Flevoland is provinciehoofdstad Lelystad.