×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koningspaar van Almere naar Lelystad

  Almere: niet oud, niet chique, maar eigen romantiek

  Koningspaar van Almere naar Lelystad

  ‘Stad van ruimte, stad van vrijheid, stad van water, wolken en de wind’. Met die woorden uit het Almerelied, gezongen door honderden schoolkinderen en de sopraan met de toepasselijke naam Elise de Koning, hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima woensdagmorgen even voor half tien afscheid genomen van Almere, waar het tijdens bezoek nog net droog bleef.


  Almere was de eerste stop op de voorlaatste dag van de reeks kennismakingsbezoeken aan de 12 provincies, waarbij Flevoland en Overijssel aan bod komen. Een heel ander en veel kleiner Almere stond 33 jaar geleden ook op het programma van de provincietoernee die Willem-Alexanders ouders koningin Beatrix en prins Claus maakten.

  De polderstad telde toen amper 6600 inwoners tegen meer dan 195.000 nu. ‘Stad voor de pionier. Ze is niet oud, ze is niet chique. Ze heeft haar eigen romantiek’, zongen de kinderen dan ook. De koninklijke familie had er in 2006 al kennis mee gemaakt toen koningin Beatrix in Almere Koninginnedag kwam meevieren. Máxima leerde er toen ‘virtueel’ koekhappen.

  Dranghekken

  Nu hoefde het nieuwe koningspaar niet veel meer te doen dan kijken, handen schudden en zwaaien naar de honderden schoolkinderen die elkaar bijna platdrukten tegen de dranghekken. Er werd een voorproefje gegeven van de Floriade die in 2022 op het programma staat en werd getoond hoe inwoners ook op hoge leeftijd fit kunnen blijven door thuis via een videoververbinding op de computer een groepsles te volgen.

  De volgende stop in Flevoland is provinciehoofdstad Lelystad.

  19 juni 2013 - 10:10