Placeholder

Koningspaar op bezoek in Gelderland

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima genieten met volle teugen van hun bezoek aan de provincie Gelderland, de derde provincie in de kennismakingstournee. Stralend arriveerde het koningspaar donderdagochtend in de Gelderse hoofdstad Arnhem, waar de zon doorbrak.

Op de binnenplaats bij het Huis der Provincie kreeg de koning en koningin een muzikaal onthaal door de Nederlandse Orkest- en Ensemble-Academie en breakdancers. Het Huis der Provincie werd in 1954 geopend door koningin Juliana en sindsdien is het balkon van het provinciehuis niet meer gebruikt, tot donderdag toen er weer Oranjes op het bordes stonden te zwaaien en werden toegejuicht door de schooljeugd op het Marktplein van Arnhem.

Op dat plein aanschouwden de koning en koningin diverse presentaties van onder meer Vitesse, de Mode Biënnale, dansgezelschap Introdans, het Openluchtmuseum en Burgers Zoo.

Het kennismakingsbezoek begon donderdag in Duiven. De vorst en vorstin liepen er over vaandels die speciaal voor hen door de schutterijen op de grond werden gelegd. Dit voorrecht is alleen weggelegd voor koningen en koninginnen. Ze maakten een korte stop bij een kraam met streekproducten uit de streek de Liemers. Willem-Alexander en Máxima mochten zelf kiezen welk product ze mee naar huis wilden nemen. Daar was de koning duidelijk in: per se geen bier. Tijdens het bezoek van een half uur maakte het koninklijk paar een rondgang over het plein voor het gemeentehuis. Dat heet nu het Koning Willem-Alexanderplein.

Voorafgaand aan het provinciebezoek sliep het koningspaar in Hotel Villa Ruimzicht in Doetinchem. In de loop van de dag bezoeken Willem-Alexander ook nog Oosterbeek en Wageningen alvorens ze de provinciegrens oversteken naar Utrecht.