Placeholder

Koningspaar niet naar Dillenburg

De burgemeester van Dillenburg, de Oranje- en Nassau-stad bij uitstek in de Duitse deelstaat Hessen, is zwaar teleurgesteld dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima maandag bij hun bezoek aan Hessen zijn gemeente overslaan. ''Het spijt me zeer voor de inwoners van Dillenburg dat niet de kans krijgen om de koning te ontmoete'', zei Michael Lotz op de Hessische Radio.

Hij begrijpt wel dat het koningspaar bij het tweedaagse bezoek aan de Bondsrepubliek niet overal kan komen, maar Dillenburg, waar Willem van Oranje in 1533 werd geboren, had in zijn ogen toch op het programma moeten staan. Koningin Juliana en koningin Beatrix zijn tenslotte ook naar het 23.000 inwoners tellende plaatsje gekomen. ”Ik ga de koning zeker uitnodigen”, zegt Lotz, die bij Willem-Alexander als troonopvolger al een paar keer vergeefs aanklopte.

Hij krijgt de koning in elk geval te zien en te spreken want de burgemeester is uitgenodigd voor de ontvangst van het Nederlandse koningspaar in Wiesbaden, de hoofdstad van de deelstaat Hessen. Daar staat ook een beeld van Willem van Oranje, waar Willem-Alexander en Máxima maandagmiddag naar toe zullen lopen om symbolisch het vernieuwde carillon van de tegenover gelegen Marktkirche in gebruik te stellen. Het klokkenspel zal onder meer ‘Merck doch hoe sterck’ ten gehore brengen.

Lotz vindt het belangrijk dat de eeuwenoude banden tussen de Oranje-Nassau’s en hun stamland – en dan met name natuurlijk zijn stad Dillenburg – worden aangehaald en bevestigd. ‘De koning spreekt uitstekend Duits’, wist hij de radioverslaggever in elk geval uit eigen ervaring te vertellen.

Willem-Alexander en Máxima bezoeken in Duitsland naast Wiesbaden ook de hoofdstad Berlijn, Frankfurt en Stuttgart.