Placeholder

Koningspaar maakt vaartocht na inhuldiging

Na de inhuldiging in de Nieuwe Kerk en de receptie op het Paleis op de Dam zal het koningspaar op 30 april naar het IJ gaan. Daar staat een twee uur durende Koningsvaart gepland, met tussendoor optredens van artiesten. Dat maakte burgemeester Van der Laan woensdagochtend bekend tijdens een persconferentie.
Alle ogen zijn op 30 april op Amsterdam gericht. Daarom wil de stad 7 miljoen euro uitgeven aan de festiviteiten. De stad is op zoek naar sponsoren om een deel van de kosten te dragen. Een groot deel van de kosten wordt gebruikt voor de veiligheid. Zo zal de stad, om het aantal mensen te spreiden, het Museumplein inrichten als Oranjeplein, waar onder andere een Koningslied, Koningsbal en Koningsnacht worden georganiseerd. De Dam zelf kan maximaal 25.000 bezoekers plaats bieden en dat zou voor een reguliere Koninginnedag niet voldoende zijn. De burgemeester heeft nog geen idee hoeveel mensen hij kan verwachten. ‘Ons motto is: Iedereen is welkom in Amsterdam, maar als je echt iets wilt zien kun je misschien beter naar de televisie kijken,’ aldus Van der Laan.

Voor de vaartocht van het Koninklijk paar wordt gebruik gemaakt van de boot van het Amsterdamse havenbedrijf die ook jaarlijks voor de viering van 5 mei werd ingezet. De koninklijke sloep wordt dus niet gebruikt, mede uit veiligheidsoverwegingen. De hoge golfslag en de beperkte wendbaarheid zijn daar mede de oorzaak van. Willem-Alexander en Máxima stappen bij filminstituut EYE op de boot, bij het Muziekgebouw aan het IJ weer eraf. De dag wordt afgesloten met saluutschoten en niet met vuurwerk: daarvoor is het dan nog te licht.