Placeholder

Koningspaar bezoekt enthousiast Middelburg

In Middelburg was het vrijdagmorgen geen probleem dat burgemeester Harald Bergmann zijn eigen dochter Julia had aangewezen voor het overhandigen van de bloemen aan koningin Máxima. Die begon om 9 uur bij het Prinsenlogement samen met koning Willem-Alexander aan het voorlaatste kennismakingsbezoek uit de reeks die op 28 mei van start ging in de stad Groningen. Later vrijdag wordt de toernee afgesloten in Zuid-Holland. In Noord-Holland leidde het als bloemenjongen naar voren schuiven van het zoontje van een VVD-gedeputeerde bij het provinciebezoek van Willem-Alexander en Máxima achteraf wel tot een rel. Een meisje uit Enkhuizen, waar het paar per boot uit Friesland aankwam, werd daardoor namelijk min of meer genegeerd en sindsdien ruzieën gemeente en provincie over de gang van zaken.

Middelburg, drie jaar geleden nog gastheer van de hele koninklijke familie tijdens Koninginnedag, schotelde het koningspaar een traditioneel programma voor met Zeeuwse ambachten als garnalen pellen en netten boeten – al of niet in een iets moderner jasje gestoken. Ook zagen Willem-Alexander en Máxima de uitvoering van twee liederen door twee verschillende groepen schoolkinderen. Het koningspaar zong dapper mee en had geluk dat het grotendeels droog bleef.

Enthousiast zingende schooljeugd zal wellicht het beeld zijn dat het koninklijk gezelschap het meest bijblijft van de kennismakingsbezoeken. Het Twentse Goor spande eerder deze week met 1200 scholieren de kroon, maar ook in de andere provincies werd heel veel gezongen.