Placeholder

Koningin viert feest met bekenden

Koningin Beatrix heeft altijd een strikte scheiding gemaakt tussen de publieke viering van haar verjaardagen op Koninginnedag en de viering in familiekring. Naar eigen zeggen heeft ze op die regel slechts twee keer een uitzondering gemaakt. In 1998 werden haar koninklijke collega’s uitgenodigd voor een meerdaags feest in en rond Amsterdam en paleis Het Loo en voor haar 70e verjaardag was er een feestelijke avond in Carré in Amsterdam, waarbij ook de 65e verjaardag van prinses Margriet werd gevierd.

Of er dit jaar nog een publieke viering komt van Beatrix’ 75e verjaardag is afwachten. Op Koninginnedag is de troonswisseling. Het voorgenomen bezoek aan De Rijp en Amstelveen is een jaar uitgesteld. Maar de koningin heeft vrijdag wel een apart feest georganiseerd voor haar personeel en (oud)medewerkers waar ze zeer naar uitkijkt. Het is een mooie gelegenheid om oude bekenden weer te zien, aldus de koningin vorige week in een toelichting.

De feestelijke avond met de eigen mensen vervangt ook een beetje de traditionele bijeenkomsten die haar moeder koningin Juliana in de kersttijd hield met het personeel. Dat leverde destijds beroemde opnamen op van chocolademelk schenkende leden van de koninklijke familie.