Koningin verhuurt kamers

Maximaal dertigduizend pond per kamer moeten ze gaan kosten, omgerekend meer dan € 35.000. Koningin Elizabeth II van Groot-Brittannië gaat volgend jaar tijdens de Olympische Spelen in Londen een aantal staatsievertrekken in St James's Palace verhuren aan bedrijven, maar daarvoor moet men natuurlijk diep in de buidel tasten. Het is voor het eerst dat de vorstin zelf toestemming heeft gegeven om anderen gebruik te laten maken van het paleis, waaronder in de troonzaal, de tapijtenzaal en de Queen Anne zaal. In die eerste zaal maakten William en Kate bekend zich te hebben verloofd. Gasten krijgen voor het riante bedrag ook een exclusieve rondleiding. Tal van wedstrijden vindt vlakbij de locatie plaats. Zo zal de marathon beginnen en eindigen op de Mall, waar het paleis gelegen is.

Naar verluidt is het paleis al volledig volgeboekt. Bedrijven kunnen er tot wel 500 gasten kwijt voor lunches, diners of recepties. Paleispersoneel zou de catering zelf gaan uitvoeren.

St James’ is gebouwd door Hendrik VIII en is sindsdien (een) officiële residentie van de monarch, hoewel er sinds 1837 geen permanente bewoning door een monarch meer is geweest. Op dit moment maakt vooral prinses Anne gebruik van het paleis.