Koningin steeds duurzamer

Koningin Beatrix heeft als nieuwkomer in de ‘Duurzame 100′ van dagblad Trouw de 59ste plek bemachtigd. Volgens de krant heeft ze dat met name te danken aan haar jongste kersttoespraak. Die wijdde ze aan de noodzaak tot verduurzaming van Nederland. Ze heeft een grote invloed op het land – met dank aan charisma, contacten en visie – en daardoor kan zij rekenen op zo’n hoge notering.

Prins Carlos licht de posities van hemzelf (95), de Prins van Oranje (97) en zijn tante Beatrix (59) toe.

‘Mijn tante heeft drie paleizen in gebruik die je niet zomaar even duurzaam kunt maken. Dat zijn per definitie grote, historische gebouwen. Maar inmiddels zijn wel vrijwel alle gloeilampen vervangen, dubbele beglazing is er nu bijna overal. Er wordt ten paleize heel goed gekeken naar de afvalstromen en de herkomst van voedsel. En ook op Noordeinde rijden twee elektrische auto’s voor de huishoudelijke dienst.’ Waar de koningin nogal eens op aangekeken wordt, is het gebruik van het regeringstoestel. De plannen zijn om dit vliegtuig per 2013 op frituurvet – biokerosine – te laten vliegen.

Carlos: ‘Wij zijn in onze familie opgegroeid met het denken aan de langere termijn. Mijn grootvader was een van de oprichters van het Wereld Natuur Fonds.’

Prins Carlos is zelf ook behoorlijk ‘groen’. Hij heeft een elektrische Volvo C30, maar heeft nog wel een benzineauto, omdat de elektrische maar 120 kilometer kan rijden. ‘Maar in de praktijk maak je toch vooral korte ritjes,’ zegt Carlos. ‘Dus eigenlijk rijd ik, als het moet, hoofdzakelijk in de elektrische auto. Tot groot genoegen van mijn vrouw neem ik vaker de fiets. Ook als het regent.’ Ook vliegen behoort niet tot de dagelijks bezigheden van de prins. Hij zegt geen frequent vlieger meer te zien. Bovendien is met moderne middelen ook goed zaken te doen. Daarnaast heeft het gezin van de prins al zonnepanelen besteld voor het huis waar ze sinds kort wonen.