×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koningin reikt Zilveren Anjers uit

  Vier onderscheidingen opgespeld in Paleis op de Dam

  Koningin Beatrix reikte vanochtend in het Koninklijk Paleis in Amsterdam de Zilveren Anjers uit. Het was de 63ste uitreiking. De Anjers zijn bedoeld om mensen te eren die zich minimaal 10 jaar vrijwillig inzetten voor de culturele sector. Prins Bernhard, initiator van de prijs en uitreiker tot in 2004, noemde dat destijds ‘een zaak van alle Nederlanders,’ juist om dit buiten het normale werk om te doen. Het is uitgegroeid tot een unieke prijs in Nederland voor vrijwilligers in de culturele sector. Het opspelden kostte de koningin nog wat moeite, maar charmant wist ze de spelden van de medailles – een oranje lint met zilveren penning – door de dikke stof heen te krijgen. Winnaars waren Wim Statius Muller, Curaçaos componist en pianist, wiens bijdrage aan het muzikaal erfgoed van de Caribische eilanden wordt omschreven als ‘de stem van de cultuur van de ABC-eilanden’. Als concertpianist en docent wordt hij ook wel de ‘Curaçaose Chopin’ genoemd. Hij speelde na de uitreiking twee composities in de Burgerzaal van het Paleis, maar decennia geleden ook nog, na de watersnood, voor Beatrix’ ouders, Juliana en Bernhard. Statius Muller groeide op in Otrobanda, Willemstad en werkte nog als veiligheidsagent van de Binnenlandse Veiligheidsdienst, BVD, wat tegenwoordig onderdeel is van de AIVD. Ook zette hij mede de Antilliaanse Veiligheidsdienst op.

  De andere laureaten waren Reint Wobbes uit het Groningse Huizinge en het echtpaar Van der Ven uit ‘s-Hertogenbosch. De laatste kregen allebei een onderscheiding, vanwege hun inzet door middel van schenkingen, bruiklenen aan onder ander Paleis Het Loo en het Haags Gemeentemuseum, bestuursfuncties en advies o phet gebied van kunst en cultuur. Hun monumentale woonhuis ‘Huizinghe de Loet’ en de complete collectie, waar onder de bibliotheek, wordt na hun beider overlijden nagelaten aan de stad. Laureaat Wobbes krijgt zijn Anjer opgespeld wegens het behoud van cultureel erfgoed, met name middeleeuwse kerken – zo’n 65 in aantal – en kerkhoven in Groningen. ‘Het droomvoorbeeld van een vrijwilliger,’ wordt hij genoemd. Hij bereikt en inspireert velen met zijn lezingen, excursies en geschreven woorden.

  19 juni 2012 - 16:52