×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koningin reikt Militaire Willems-Orde uit

  De hoogste dapperheidsonderscheiding voor Kapitein Kroon

  Koningin Beatrix reikt 29 mei 2009 op het Binnenhof in Den Haag de Militaire Willems-Orde uit aan M.J. Kroon, kapitein van het wapen der Infanterie. Kapitein Kroon wordt benoemd tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4e Klasse wegens moedig, beleidvol en trouw optreden als pelotonscommandant in Afghanistan in de periode maart tot augustus 2006. De Militaire Willems-Orde is de hoogste dapperheidsonderscheiding van ons Koninkrijk.Minister van Defensie Eimert van Middelkoop heeft kapitein Kroon voor deze onderscheiding voorgedragen op basis van het advies van het Kapittel der Militaire Willems-Orde. Het Kapittel der Militaire Willems-Orde adviseert de minister van Defensie over voordrachten of aanvragen tot decoratie van militairen, burgers of eenheden, die zich in de strijd door uitstekende daden van moed, beleid en trouw hebben onderscheiden.


  Koningin Beatrix reikt 29 mei 2009 op het Binnenhof in Den Haag de Militaire Willems-Orde uit aan M.J. Kroon, kapitein van het wapen der Infanterie. Kapitein Kroon wordt benoemd tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4e Klasse wegens moedig, beleidvol en trouw optreden als pelotonscommandant in Afghanistan in de periode maart tot augustus 2006. De Militaire Willems-Orde is de hoogste dapperheidsonderscheiding van ons Koninkrijk.

  Minister van Defensie Eimert van Middelkoop heeft kapitein Kroon voor deze onderscheiding voorgedragen op basis van het advies van het Kapittel der Militaire Willems-Orde. Het Kapittel der Militaire Willems-Orde adviseert de minister van Defensie over voordrachten of aanvragen tot decoratie van militairen, burgers of eenheden, die zich in de strijd door uitstekende daden van moed, beleid en trouw hebben onderscheiden.

  De Militaire Willems-Orde is samen met de (civiele) Orde van de Nederlandse Leeuw, de oudste op verdiensten gebaseerde orde van ons land. De Koningin is Grootmeester van de Orde. De onderscheiding werd op 30 april 1815 door Koning Willem I ingesteld als erkenning van uitstekende daden van moed, beleid en trouw.
  De eerste Militaire Willems-Orde werd uitgereikt aan Erfprins Willem Frederik George Lodewijk van Oranje-Nassau voor zijn daden tijdens de Veldtocht van 1815 tegen Napoleon.
  Voor hun moedige optreden in de Tweede Wereldoorlog kregen onder andere Koningin Wilhelmina, Karel Doorman en Erik Hazelhoff Roelfzema een Militaire Willems-Orde toegekend.

  De laatste Militaire Willems-Orde werd op 31 mei 2006 toegekend aan de 1ste Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade wegens haar inzet tijdens de operatie Market Garden in september 1944.

  Er zijn momenteel nog acht Nederlandse, een Amerikaanse en twee Canadese Ridders Militaire Willems-Orde in leven.

  Bron: RVD Foto: Defensie

  11 februari 2009 - 11:03