Koningin op bezoek in Groningen

Koningin heeft dinsdagmiddag op uitnodiging van de Nederlandse Aardolie Maatschappij enkele onderdelen van het feestelijke programma ’50 jaar Groningen-gasveld’ bezocht.

De Koningin bekeek een expositie over aardgas op Landgoed De Fraeylemaborg in Slochteren. Ook onthulde ze een kunstwerk in de middenberm van de snelweg A7 bij Kolham en was ze in Groningen aanwezig bij een internationaal symposium over de betekenis van het gasveld. De hele zomer worden in de provincie Groningen activiteiten georganiseerd die in het teken staan van de viering van ’50 jaar Groningen-gasveld’.

De Koningin heeft tevens enkele betrokkenen bij de ontwikkeling van het gasveld, zoals bijvoorbeeld oud-medewerkers, bewoners of bestuurders gesproken.

Het kunstwerk van kunstenaar Marc Ruygrok dat de Koningin onthult, is een gezamenlijk geschenk van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (een joint venture van Shell en ExxonMobil), gasinfrastructuurbedrijf Gasunie en handelsonderneming GasTerra aan de gemeente Slochteren. Het komt nagenoeg op de plek van de boring Slochteren 1, die op 22 juli 1959 de eerste gasvondst aantoonde.

Koningin Beatrix heeft tijdens het openingsprogramma van het symposium uit handen van NAM-directeur de heer Venhuizen het eerste exemplaar in ontvangst genomen van het jubileumboek dat door medewerkers van het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur is geschreven. Het tweedaagse internationale symposium over de betekenis van het gasveld voor de Nederlandse en Europese gasvoorziening vond plaats in het congrescentrum Martiniplaza in Groningen.

BRON RVD  /  FOTO PPE AGENCY