Placeholder

Koningin ontving woensdag laatste geloofsbrieven

Koningin Beatrix heeft woensdag voor de laatste keer geloofsbrieven in ontvangst genomen van nieuwe ambassadeurs. In Paleis Noordeinde ontving de koningin achtereenvolgens de diplomatieke vertegenwoordigers van Griekenland, Argentinië, Duitsland en China.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken was bij het aanbieden van de geloofsbrieven aanwezig. Diplomaten kunnen na hun benoeming pas aan de slag na het aanbieden van hun aanstellings- of geloofsbrieven aan het staatshoofd. Koningin Beatrix heeft daarvoor in haar regeringstijd de woensdagmorgen vrijgehouden.

Ambassadeurs kunnen snel na hun aanstelling langskomen. In andere landen is dat wel eens anders en moeten ze maanden wachten. Beatrix heeft ook het ceremonieel rond het paleisbezoek hersteld, met een erewacht voor het paleis en een koets die de nieuwe diplomaat ophaalt. Vorig jaar kwamen 38 nieuwe buitenlandse vertegenwoordigers hun opwachting maken. De koningin ontving daarnaast nog eens 13 vertrekkende ambassadeurs. De volgende lichting nieuwkomers wordt na de troonswisseling ontvangen door koning Willem-Alexander.