Koningin Noor viert 62ste verjaardag

Koningin Noor van Jordanië viert vrijdag haar verjaardag. De weduwe van de in 1999 overleden koning Hoessein wordt 62 jaar.

De koningin werd in 1951 in Washington geboren als Lisa Najeeb Halaby. Haar vader was de Amerikaans-Syrische zakenman Najeeb Halaby en haar moeder de Amerikaans-Zweedse Doris Carlquist. Na haar huwelijk met koning Hoessein in 1978, waarvoor ze zich tot de islam bekeerde, leverde Lisa haar Amerikaanse paspoort in en sindsdien gaat ze door het leven als koningin Noor Najeeb Halaby.

Koningin Noor wordt door Jordan Times geroemd als iemand die veel heeft gedaan voor onderwijs, milieubehoud, duurzame ontwikkeling en mensenrechten. Ook staat ze bekend als een promotor van internationaal begrip van relaties tussen Arabische, islamitische en westerse landen, en als voorvechtster van conflictpreventie en wederopbouw in het Midden-Oosten en andere delen van de wereld. Met haar eigen stichting zet ze zich in voor onder meer vrouwenrechten.

Vierde echtgenote

Toen ze trouwde was koningin Noor 26 en de vierde echtgenote van de toen 42-jarige koning, die ze leerde kennen toen ze als architect in Amman werkte. Zijn eerste twee huwelijken liepen uit in een echtscheiding en zijn derde vrouw kwam om het leven bij een helikopterongeluk. Hij had al acht kinderen uit zijn eerste drie huwelijken en samen met Noor kreeg Hoessein nog twee zoons en twee dochters. Koningin Noor heeft vier kleindochters. De koningin schreef in 2003 het boek Memoirs of an Unexpected Life over haar leven.

De huidige koning van Jordanië, Abdoellah II, is de oudste zoon van koning Hoessein en zijn tweede vrouw.