×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Neerbuigend

  Door Marc van der Linden

  Bij de Nationale Feestdag in België zitten koning Filip en koningin Mathilde op een hoog podium terwijl de andere familieleden een stuk lager zaten. In Nederland zou zoiets absoluut niet meer kunnen. Stel je voor zeg, dat Willem-Alexander en Máxima op een verhoging gaan zitten terwijl de rest van de koninklijke familie lager zou zitten….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koningin moet Gouden Koets aanpassen’

  Koloniaal paneel 'herinnert aan gruwelijke periode'

  Volgende week dinsdag rijdt de Gouden Koets door Den Haag, want dan is het weer Prinsjesdag. Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Mariko Peters (GroenLinks) menen dat koningin Beatrix er goed aan zou doen om de Gouden Koets eens aan te passen. ‘Het zijpaneel ‘Hulde der Koloniën’ roept bij ons grote weerstand op,’ schrijven zij in NRC Next. Het gaat om de illustratie aan de portierzijde en zien deze het liefst naar het Rijksmuseum verdwijnen. ‘Op dat zijpaneel worden namelijk halfnaakte zwarte mannen en vrouwen afgebeeld die hun rijkdommen aanbieden aan het koningshuis,’ schrijven ze. ‘In de koloniale tijd en de nadagen van de slavernij leek een dergelijke afbeelding heel gewoon. Nu herinnert het ons aan een gruwelijke periode in de Nederlandse geschiedenis.’ De Gouden Koets is uitgegroeid tot hét symbool van de Nederlandse monarchie. De ‘Vereeniging van het Amsterdamsche Volk’ schonk de koets in 1898 aan koningin Wilhelmina bij haar inhuldiging.

  Het schrijven is verder ondertekend door voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden Barryl Biekman en voorzitter van het Comité Nederlandse Ereschulden Jeffrey M. Pondaag. Zij stellen verder dat Nederland excuses moet maken voor het kolonialisme en de slavernij en het geweld dat daaruit voortkwam.

  16 september 2011 - 12:07