Placeholder

Koningin Máxima zal zich niet anders gaan kleden

Máxima zal als koningin haar kledingstijl niet veranderen. “Ze is geen regerend koningin. Dit betekent dat zij vrijwel alle vrijheid wat betreft kleding heeft die Willem-Alexander wordt ontzegd”, antwoordt koninklijke modedeskundige Els Smit op vragen van het Argentijnse blad Para Ti.
Willem-Alexander moet zich als koning conformeren. “Hij zal een herkenbaar silhouet moeten ontwikkelen”, meent Smit, schrijfster van het gezaghebbende boek Ontwerpers van Oranje. Voor Máxima ziet ze dat anders. “Ik kan me echt geen koningin Máxima voorstellen met eeuwig Evita Peron chignons en rokken over de knie. Kan niet. Te veel persoonlijkheid.” Volgens Smit is Máxima na haar verloving met Willem-Alexander in 2001 niet wezenlijk van kledingstijl veranderd, net als na haar huwelijk in 2002, en zal ze dat nu waarschijnlijk ook niet doen.
“Ik denk dat ze een goed idee heeft van wat waar en wanneer te dragen. En ik ben er van overtuigd dat haar gevoel voor stijl echt van voor 2002 stamt, van voordat ze prinses werd”, aldus Smit. “Ik denk dat Máxima’s stijl vooral in haar persoonlijkheid zit en in hoe ze zichzelf presenteert: flamboyant, met een zeker aplomb en een oprechte interesse in mensen en dingen.”
Als de stijl zich al heeft ontwikkeld, heeft dat te maken met geld. “Ze kan zich nu de beste ontwerpers veroorloven die werken met de mooiste en beste materialen. En ze kan kiezen uit de mooiste accessoires: schoenen, tasjes, bijoux en juwelen.”