Koningin Máxima brengt bezoek aan Stichting ElanArt

Afgelopen woensdag bezocht koningin Máxima ElanArt in de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

De stichting biedt jonge asielzoekers de kans om contacten op te bouwen en hun talenten te ontdekken door kunstzinnige en creatieve projecten.

LEES OOK:

“Zullen we in het Engels spreken?”

Deze vraag stelde Máxima tijdens haar bezoek aan ElanArt in de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Aan tafel jonge asielzoekers, nieuwkomers en vrijwilligers. Een soort mini-Verenigde Naties, met mensen onder meer uit Syrië, Afghanistan en Gambia. Vandaar het voorstel van de koningin om over te schakelen op Engels. Maar dat was niet nodig. Haar tafelgenoten spraken voldoende Nederlands om te vertellen over hun ervaringen en het grote plezier dat ze beleefden aan de activiteiten van ElanArt. Máxima beaamde dat het goed was om het gebruik van het Nederlands door te zetten.

Problemen vergeten dankzij dans en muziek

Dansen, koken, muziek maken: daardoor kunnen asielzoekers hun problemen even vergeten, zoals zorgen over familie of onzekerheid over de verblijfsstatus. Ook ontdekken zij dankzij ElanArt nieuwe talenten en vaardigheden. Dat bood perspectief op momenten waarop het moeilijk is om perspectief te zien, zoals koningin Máxima het bondig samenvatte.

Appeltje van Oranje

Het Oranje Fonds kent de Appeltjes van Oranje jaarlijks toe aan organisaties die een groot verschil maken voor mensen in onze samenleving. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds. ElanArt kreeg vorig jaar een Appeltje van Oranje. De koningin die in paleis Noordeinde de onderscheiding uitreikte, wilde nu met eigen ogen zien waar de stichting de beloning aan te danken had. Als onderdeel van het bezoek kreeg Máxima ook een multiculturele voorstelling gepresenteerd, waarbij zelfs een verwijzing werd gemaakt naar de wat rossige baard van Willem-Alexander. “Ja, goed hè”, zei de koningin na afloop.

Hip horloge

Opvallend detail was dat Máxima niet één, maar twee horloges om haar pols droeg tijdens haar bezoek aan ElanArt. Een van die horloges is een Fitbit. Deze gadget werkt als stappenteller, maar houdt ook je hartslag en je slaappatroon in de gaten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) op