Koningin is niets zonder haar prins

Prins Harry is vol lof over zijn oma die volgende week 60 jaar de Britse troon bezet houdt. Ze doet zelfs dingen die ze misschien beter niet kan doen op de leeftijd van 85 jaar, bekent Harry. En toch komt ze overal opdraven, lachend, op plekken waar ze misschien liever niet wil zijn. ‘Het zijn dingen die ze, op haar leeftijd, niet zou hoeven doen, maar ze gaat door en doet het gewoon,’ aldus de derde in lijn voor de Britse troon.

‘Ook al lijkt het alsof mijn grootvader zijn eigen dingen doet, ik denk – persoonlijk – niet dat ze het zonder hem zou kunnen, zeker gezien beider leeftijd,’ vertelt prins Harry over zijn grootmoeder, die niet zonder prins Philip zou kunnen. Het interview met BBC-journalist Andrew Marr vond plaats voordat de prins in december werd geopereerd aan zijn hart.
Marr sprak ook met prins William, die zijn grootmoeder omschrijft als iemand die een compleet eigen pad heeft weten te ‘kerven’ tussen ‘privé en publiek en taak’, zonder dat ze daarvoor echt een voorbeeld had.

Behalve met de twee prinsen sprak Marr ook met premier Cameron en oud-premier Blair, onder andere over de gesprekken die ze met de koningin hebben gevoerd. Zo vertelt Blair: ‘Hoewel het eigenlijk de bedoeling is dat eerste ministers de koningin informeren, vond ik het echte conversaties. Ze had een zeer duidelijk en scherpzinnig beeld over de mensen die betrokken zijn in politieke kwesties.’

De gesprekken met Andrew Marr zijn onderdeel van een driedelige BBC-serie, The Diamond Queen. BBC 1 zendt de eerste aflevering uit op maandag 6 februari, de dag van het diamanten regeringsjubileum. Kleinkinderen als de prinsessen Beatrice en Eugenie, Zara Tindall en Peter Phillips, kinderen van Elizabeth en Philip als prins Edward, prins Andrew en prinses Anne, David Cameron, Tony Blair, Sir John Major en zelfs president Obama worden geïnterviewd.