×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koningin heeft nieuwe hofdame

  Pien van Karnebeek-Thijssen is familie van andere hofdame

  Koningin heeft nieuwe hofdame

  De hofhouding van koning Willem-Alexander en koningin Máxima heeft een nieuwe hofdame. Pien van Karnebeek-Thijssen is na de troonswisseling begonnen in de onbetaalde erefunctie. Zij is van een jongere generatie dan de meeste hofdames die het koningspaar heeft overgenomen van koningin Beatrix.

  De hofdame is getrouwd met Jan Derck van Karnebeek, een neef van de langst dienende hofdame Ietje van Karnebeek-van Lede, die in 1979 is begonnen. Jan Derck van Karnebeek is sinds 1 april Chief Sales Manager van Heineken. Het gezin woonde jarenlang in het buitenland vanwege de werkzaamheden voor de bierbrouwer.

  Solliciteren naar de functie van hofdame is niet gebruikelijk. Een hofdame wordt ‘gevonden’. Door het koningspaar zelf, of door mensen in hun directe omgeving. Het is weliswaar een erefunctie, maar het is veel meer dan enkel voor buitenstaanders zichtbare taken als het aannemen van voor de koningin bestemde bloemen of het aanreiken van een jas. Een hofdame heeft op dat moment het meeste werk al gedaan. Ze bereidt namelijk met de adjudant ook alle bezoeken tot in de puntjes voor. Dat is veel werk, zeker voor vrijwilligerswerk.

  Er zijn op dit moment acht hofdames, met Pien van Karnebeek-Thijssen en Bibi barones van Zuylen van Nijevelt-den Beer Poortugael (sinds 2011) als nieuwkomers. De verwachting is dat de oudere garde, mede gezien hun leeftijd en lange staat van dienst, langzaam vervangen zal worden.

  27 juni 2013 - 12:30