Placeholder

Koningin heeft nieuwe hofdame

De hofhouding van koning Willem-Alexander en koningin Máxima heeft een nieuwe hofdame. Pien van Karnebeek-Thijssen is na de troonswisseling begonnen in de onbetaalde erefunctie. Zij is van een jongere generatie dan de meeste hofdames die het koningspaar heeft overgenomen van koningin Beatrix.

De hofdame is getrouwd met Jan Derck van Karnebeek, een neef van de langst dienende hofdame Ietje van Karnebeek-van Lede, die in 1979 is begonnen. Jan Derck van Karnebeek is sinds 1 april Chief Sales Manager van Heineken. Het gezin woonde jarenlang in het buitenland vanwege de werkzaamheden voor de bierbrouwer.

Solliciteren naar de functie van hofdame is niet gebruikelijk. Een hofdame wordt ‘gevonden’. Door het koningspaar zelf, of door mensen in hun directe omgeving. Het is weliswaar een erefunctie, maar het is veel meer dan enkel voor buitenstaanders zichtbare taken als het aannemen van voor de koningin bestemde bloemen of het aanreiken van een jas. Een hofdame heeft op dat moment het meeste werk al gedaan. Ze bereidt namelijk met de adjudant ook alle bezoeken tot in de puntjes voor. Dat is veel werk, zeker voor vrijwilligerswerk.

Er zijn op dit moment acht hofdames, met Pien van Karnebeek-Thijssen en Bibi barones van Zuylen van Nijevelt-den Beer Poortugael (sinds 2011) als nieuwkomers. De verwachting is dat de oudere garde, mede gezien hun leeftijd en lange staat van dienst, langzaam vervangen zal worden.