Koningin fêteert wereldleiders in Apeldoorn

Koningin Beatrix trad afgelopen weekend op jachtslot Het Oude Loo in Apeldoorn als gastvrouw op voor diverse wereldleiders. Voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan, Nobelprijswinnaar Desmond Tutu en miljardair Richard Branson waren allemaal in Apeldoorn voor een gezellig samenzijn. Op zondag werd er zelfs een rit per koets gemaakt over het Kroondomein. Bij die gelegenheid waren ook prins Friso, zijn echtgenote Mabel en hun twee dochtertjes van de partij. Van het bijzondere tochtje per koets van de Koningin en haar gasten zijn diverse foto's gemaakt, maar die mogen van de Rijksvoorlichtingsdienst niet worden gepubliceerd. Volgens de dienst ging het om een privé-ontvangst van de Koningin en vallen de foto's dus onder de mediacode. Wel zegt de RVD toe een foto vrij te geven van een gearrangeerd moment.

De mediacode was oorspronkelijk bedoeld om de privacy van leden van het Koninklijk Huis te beschermen en dan met name van die van de minderjarigen. Een rechter oordeelde onlangs het oordeel over foto’s echter niet geheel aan de Koninklijke Familie of de RVD is. De rechter oordeelde dat de Mediacode immers niet als een bindende overeenkomst kon worden aangemerkt. Het staat de koninklijke familie weliswaar vrij voorwaarden te stellen aan het nemen van foto’s op de zogenaamde “mediamomenten”, doch voor beantwoording van de vraag of privé-foto’s zonder toestemming van eisers mogen worden gepubliceerd is de Mediacode zelf niet beslissend. Publicatie van de foto’s van de koningin en haar wereldberoemde gasten zou een aardige testcase zijn. De vraag: wordt de privacy van de Koningin geschaad als zij zich vertoond met mensen als Tutu en Annan, die men niet dagelijks in Nederland ziet? Of is zo’n moment wel nieuws en hebben media het recht deze foto’s te tonen?

10 mei 2011: HP De Tijd heeft besloten toch de foto’s te publiceren, tegen het verzoek van de Rijksvoorlichtingsdienst in.