Placeholder

Koningin Fabiola stort dotatie niet in stichting

Koning Fabiola reageert op kritiek in België over een stichting die zij in het leven heeft geroepen. Deze moet ervoor zorgen dat haar directe familie een erfenis krijgt, omdat ze zelf geen kinderen heeft. Belgen zijn bang dat haar salaris – de dotatie – daarheen wordt gesluisd. Haar miljoenen zijn van oorsprong belastinggeld en zouden eerder terugmoeten naar de maatschappij dan naar haar Spaanse familie, menen parlementsleden.

Fabiola: ‘Ik heb nooit de intentie gehad en ik heb nu ook niet de bedoeling om geld van mijn dotatie in de Stichting te storten. Wat het geld van de dotatie betreft, werd enkele jaren geleden de verdeling van het gebruik ervan bekendgemaakt. Vandaag nog, wordt al het geld van de dotatie gebruikt voor de uitgaven van mijn Huishouding, waarvan de grootste post bestaat uit wedden van het personeel’.

Over de familie aan vaders kant, die de Franse nationaliteit hadden, zegt ze: ‘Ze lieten mij en mijn broers meubelen en schilderijen na, die ik tot op vandaag zorgvuldig bewaard heb. Deze geschenken werden bij leven geschonken tijdens de twee wereldoorlogen aangezien ze geen kinderen hadden. Ik heb al deze goederen tot op vandaag bewaard om mijn Stichting te kunnen spijzen. Het geld van de verkoop van deze goederen gaat naar de Stichting, daar ik zelf geen kind heb in directe lijn.’ Dit betreft dus goederen van de directe familie van Fabiola, haar eigen voorouders, en niet de Belgische koninklijke familie. ‘Mijn Spaanse familie werd nooit begunstigd tijdens het leven van Koning Boudewijn en ik heb deze gedragsregel steeds behouden (geen goederen van mijn echtgenoot verdragen aan Spaanse familieleden).’